Spaans DELE

Spaans wordt op het Stedelijk Gymnasium gegeven als keuzevak aan alle leerlingen die naast hun gewone vakkenpakket nog wat tijd en interesse over hebben voor deze populaire taal. We beginnen met de Spaanse lessen in de 2e helft van de eerste klas als de leerling inzicht heeft gekregen hoeveel tijd en energie het gewone vakkenpakket van hem/haar vraagt. De Spaanse lessen lopen door tot en met het 6e jaar. 
 
Aan het eind van het 4e jaar kunnen de leerlingen al een examen doen bij het Cervantes Instituut in Utrecht voor het DELE niveau A2. (Diploma de Español como Lengua Extranjera). Aan het einde van het 6e jaar kunnen ze op B1 niveau examen doen. Dit is het juiste niveau om in een Spaanstalig land aan de universiteit te kunnen studeren. Deze DELE-diploma’s zijn de enige officiële diploma’s met een internationaal karakter die de kennis en beheersing van de Spaanse taal bewijzen, en die wereldwijd erkend zijn. De niveaus zijn bepaald door het Europees Referentie Kader (ERK) en worden voor alle moderne vreemde talen op deze wijze vastgelegd. 

In de herfstvakantie van het vierde jaar kunnen de leerlingen op studiereis naar Valencia. Daar volgen ze gedurende een week een intensieve cursus Spaans die precies aansluit bij hun niveau. Ze logeren die week bij een gastgezin en nemen deel aan veel activiteiten en bezienswaardigheden in Valencia. Door deze onderdompeling in de Spaanse wereld maken ze een grote sprong voorwaarts met het Spaans. Dit is een prima voorbereiding op het examen. 
 
De Spaanse lessen vallen geheel of gedeeltelijk samen met andere lessen. Deze lessen mogen, in overleg met de betreffende docent, en op voorwaarde dat de leerling geen problemen heeft met dit vak, worden gemist. De leerlingen ondervinden bij het leren van Spaans veel steun van Latijn en Frans, waardoor het niet als moeilijk wordt ervaren, wel een investering van tijd. 
 
Voor de kerstvakantie krijgen alle eersteklassers een introductieles Spaans om kennis te maken met deze moderne vreemde wereldtaal.