Ik zoek naar...
Model European Parliament (MEP)

Europa binnen handbereik

Wat betekent het om een Europeaan te zijn? Voor veel jongeren is dit geen vanzelfsprekende vraag, terwijl de Europese Unie een grote invloed heeft op het dagelijks leven van iedereen in Europa. Het Model European Parliament (MEP) biedt al meer dan 25 jaar een unieke kans om kennis te maken met de complexe besluitvorming van de EU. Stichting MEP Noord-Brabant/Vlaanderen organiseert programma’s die talentvolle jongeren inzicht geven in deze processen.

Het Stedelijk Gymnasium Breda is al jaren een actieve deelnemer aan het MEP. Elk jaar nemen leerlingen uit klas 4 deel aan de provinciale MEP-week. Tijdens deze week worden zij via een simulatiespel ondergedompeld in het proces van Europese besluitvorming. Leerlingen krijgen rollen en nationaliteiten toegewezen en debatteren, onderhandelen en vergaderen een week lang over actuele Europese vraagstukken. Deze aanpak maakt hen bewust van de betekenis van Europa en draagt tegelijkertijd bij aan hun cognitieve, sociale en communicatieve ontwikkeling.

De provinciale MEP-week is vaak de eerste stap naar deelname aan nationale en internationale conferenties, waaraan duizenden HAVO- en VWO-leerlingen uit Nederland meedoen. Dankzij hun sterke optreden worden leerlingen van het Stedelijk regelmatig geselecteerd om een leidende rol te vervullen tijdens vervolgconferenties.

Wil je meer weten over het Model European Parliament? Klik op het logo voor meer informatie.

 

 

Debatclub

Leren, spreken en winnen

Het debatteam van het Stedelijk Gymnasium Breda is een enthousiaste groep leerlingen uit verschillende jaarlagen die wekelijks samenkomt om te trainen. Tijdens het schooljaar nemen zij deel aan diverse wedstrijden, zoals het NK-debatteren, het UNICEF Kinderrechtendebat, de competities van de Debatunie en het Stedelijk Debat in Breda. Het team werkt aan verschillende debatvormen, waaronder Hogerhuis- en Lagerhuisdebatten.

Waarom debatteren?

Debatteren biedt meer dan alleen de kans om je stem te laten horen. Het helpt je om:

  • Zelfverzekerd te spreken voor een groep, bijvoorbeeld bij het presenteren van ideeën of het pitchen van plannen.
  • Overtuigend te argumenteren door je standpunten helder en gestructureerd te onderbouwen.
  • Kritisch te denken en kwesties vanuit verschillende invalshoeken te analyseren.
  • Snel te schakelen, scherp en bondig te reageren en je gedachten goed te formuleren.
  • Effectief samen te werken en respectvol om te gaan met andere standpunten.

Waarom is het waardevol?

De vaardigheden die je leert in het debatteam komen van pas in je schoolcarrière, studie én later in het werkveld. Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, een presentatie of een netwerksituatie: je weet hoe je je ideeën overtuigend kunt overbrengen. Debatteren onderscheidt je bovendien, omdat het laat zien dat je complexe vraagstukken kunt analyseren, goed kunt communiceren en strategisch kunt denken – eigenschappen die universiteiten en werkgevers hoog waarderen.

Een gezellige en leerzame ervaring

Naast alle vaardigheden die je ontwikkelt, is het debatteam vooral ook een gezellige groep waarin je samenwerkt, nieuwe vrienden maakt en plezier hebt. Doe mee en ontdek de kracht van je eigen stem!