Het is vandaag:
 
Informatie over BYOD en de laptop

Op deze pagina treft u informatie aan over de BYOD-klassen en het huren of kopen van een laptop via Rent Company. Laptop huren of kopen via Rent Company
Met ingang van het schooljaar 2019-2020 gaat onze school een samenwerkingsovereenkomst aan met de Rent Company. Dit bedrijf is gespecialiseerd in educatie-laptops en biedt ouders de gelegenheid om een laptop te huren of kopen voor hun kind tegen een redelijke prijs en met aantrekkelijke service- en garantievoorwaarden. 


De service komt erop neer dat een leerling een kapotte laptop kan inleveren op school en meestal meteen een vervangend apparaat meekrijgt. De Rent Company haalt wekelijks deze laptops op, verzorgt de reparatie en levert ze weer op school af.

De laptop die in schooljaar 2019-2020 op deze wijze wordt aangeboden is een Dell 11,6 Latitude 3190 2in1 Pentium N5000, 4GB, 128SSD. Het aanbod is in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van BYOD-klas zitten (Bring Your Own Device), maar ook andere leerlingen mogen er gebruik van maken. Het verschil is alleen dat leerlingen van BYOD-klassen hun laptop ook veel in de les zullen gebruiken en dat geldt niet voor leerlingen uit andere klassen. De kans bestaat echter dat andere leerlingen toch al de aanschaf van een laptop aan het overwegen waren en dan is dit misschien een aantrekkelijk aanbod. Voor de prijs -en servicevoorwaarden maakt het niet uit of iemand wel of niet in een BYOD-klas zit. 

Meer informatie, zoals o.m. prijzen en voorwaarden, is hier te vinden. Wie bestelt vóór 31 juli krijgt de laptop in de eerste schoolweek geleverd en hoeft geen extra administratiekosten te betalen.


BYOD -Bring Your Own Device

Leerlingen die zich komen aanmelden voor onze school kunnen op het aanmeldformulier aangeven of ze in aanmerking willen komen voor een plek in een BYOD-klas (Bring Your Own Device). Hieronder treft u meer informatie aan over de BYOD-klas.


Tien vragen over BYOD op het SGB

1.            Wat is BYOD?

BYOD staat voor Bring Your Own Device. Dit betekent dat leerlingen een eigen laptop meenemen naar school en deze vaak in de les mogen gebruiken. Hierdoor kun je zowel in als buiten de lessen altijd op dezelfde laptop werken.


2.            Waarom is er een traject met BYOD-klassen?

We zien een laptop als een extra ondersteunend leermiddel. Iedereen leert en werkt op een andere manier. Met een laptop is het makkelijker om leerlingen vaker onderwijs op maat aan te bieden, afhankelijk van de belangstelling en mogelijkheden van iedere leerling. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een extra oefening of juist extra uitdaging en daarnaast ook aan het werken met beeld, geluid, film, tekst, feedback, presentaties, animaties, games etc. We willen leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst, waarin digitale vaardigheden een grote rol zullen spelen. Daarom is er in alle klassen extra aandacht voor het werken met bijv. Word en Excel en zaken als Mediawijsheid. In de BYOD-klassen gaat dit wel een stuk makkelijker, omdat de leerlingen de laptop altijd bij zich hebben.


3.            Waarom hebben niet alle leerlingen een laptop?

We zien steeds meer dat een laptop een goed hulpmiddel is bij het onderwijs. Dit is echter wel een ontdekkingstocht. Sommige digitale lesmethodes zijn meer ontwikkeld dan andere methodes. We hebben er daarom voor gekozen om niet massaal over te gaan op BYOD-klassen, maar te beginnen met een beperkt aantal klassen en met docenten die op dit terrein al wat meer ervaring hebben. We leren steeds van onze ervaringen en breiden het aantal BYOD-klassen geleidelijk aan steeds verder uit.


4.            Zit je in een BYOD-klas de hele dag achter een scherm?

Zeker niet! De laptop wordt gebruikt naast schriften en boeken. Het is soms nog steeds beter om pen en papier of een gewoon boek te gebruiken. De docent geeft dat dan duidelijk aan.


5.            Heb je nog wel een boekenpakket nodig?

Ja, je krijgt voorlopig ook nog grotendeels het standaardpakket aan schoolboeken. Meestal staat je boek ook digitaal op je laptop. Je kan dan zelf per vak bekijken wat je handig vindt: je boek in je kluisje laten, omdat je er soms op school in moet werken, of je boek juist  thuis laten, omdat je het prettiger vindt om uit een boek te leren dan vanaf een scherm. Sommige vakken zoals wiskunde hebben een volledig digitale methode. In dat geval heb je voor dat vak geen boeken.


6.            Aan welke eisen moet je laptop voldoen?

De ervaring leert dat het in een klas beter werkt als leerlingen met devices werken, die niet al te veel van elkaar verschillen. Hierdoor weten we zeker dat programma’s bij alle leerlingen op dezelfde manier werken. We kiezen nu voor laptops met het besturingssysteem Windows. In een aparte bijlage en op de website vind je een overzicht van de technische eisen waar de laptop minimaal aan moet voldoen.


7.            Kan ik ook meedoen in de BYOD-klas als ik geen eigen laptop heb?

Mocht je geen eigen laptop hebben dan heb je nog tot aan het begin van het nieuwe schooljaar om er een aan te schaffen. Mocht dat om welke redenen dan ook niet lukken, dan vragen we je om contact op te nemen met de conrector, Pauline Scheltema, scheltema@gymnasiumbreda.nl. We zullen dan samen zoeken naar een oplossing.


8.            Is de school verzekerd als er op school iets met mijn laptop gebeurt?

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen laptop. De school heeft geen aparte verzekering voor jouw eigendom bij beschadiging, verlies of diefstal. De laptop is vergelijkbaar met je tas, je telefoon of andere bezittingen. We raden je daarom aan om een goede tas aan te schaffen en een verzekering af te sluiten. Onze kluisjes zijn wel groot genoeg om een laptop tijdens de pauzes in op te bergen.


9.            Hoe bevalt het de leerlingen die nu al in een BYOD-klas zitten?

Uit een recente enquête blijkt dat een overgrote meerderheid van de leerlingen tevreden is en volgend jaar heel graag verder wil met de BYOD-klas. Ze geven vooral aan dat de laptops zorgen voor meer motivatie, zowel voor het werken op school als voor het huiswerk. Daarnaast vinden de leerlingen het prettig dat een digitale lesmethode je vaak direct feedback kan geven en dat je beter op je eigen tempo kan werken. Ze merken op dat de laptop daardoor niet alleen thuis, maar ook in de les steeds meer gebruikt wordt. De leerlingen vinden wel dat de laptop nóg vaker in de les gebruikt kan worden. Soms moeten docenten daar nog meer bedreven in raken en soms is het nog zoeken naar geschikt digitaal materiaal. Ook geven sommige leerlingen eerlijk aan dat het soms nog wel verleidelijk is om iets anders te gaan doen op je laptop.


10.         Hoe bevalt het de docenten die aan een BYOD-klas lesgeven?

De docenten worden steeds enthousiaster. Ze geven aan dat het makkelijker is om te differentiëren en dat het veel voordelen kan hebben om te werken met interactief materiaal. Wel kijken de docenten kritisch naar de digitale lesmethodes die nog niet allemaal even goed ontwikkeld zijn. Gelukkig gaan de ontwikkelingen op dat punt heel hard.


Randvoorwaarden laptop Stedelijk Gymnasium Breda 2019-2020Technische eisen

Hieronder staan de technische eisen waaraan een laptop van een leerling uit een nieuwe BYOD-klas moet voldoen.

 1. Een laptop met Windows 10 64 Bits is vereist.  Deze laptop moet minimaal beschikken over minimaal processor Intel i3 of AMD Ryzen 3.
 2. Een SSD schijf voor opslag.
 3. Een dual-band wireless netwerkkaart: 802.11a/b/g/n.
 4. Een accuduur van minimaal 6 uur.
 5. Minimaal Intern geheugen van 4GB.
 6. Een beeldschermgrootte tussen de 13 en 16 inch.
 7. Een aansluiting voor een koptelefoon.
 8. Een camera voor het maken van foto’s en films (hiervoor kan evt. ook een smartphone worden gebruikt).


Geadviseerd worden:

 1. Een servicecontract / verzekering.
 2. Een stevige beschermhoes voor het apparaat of rugzak.


Via school te verkrijgen:

 1. Microsoft Office


Onderbouwing van de eisen