Het is vandaag:
 
Article Details
Derde lezing Studium Generale Bericht geplaatst op: 28-2-2018

 

DINSDAG 13 MAART 2018 | 20.00 – 22.00 UUR

JEAN-PAUL SARTRE:

EMANCIPATIE ALS LEVENSOPDRACHT

LEZING DOOR PROF. MAARTEN VAN BUUREN

De mens, volgens Sartre, heeft geen kern of essentie die hij in zich draagt en waaraan hij moet beantwoorden. Hij is geen schepsel van God, noch de uitkomst van een traditie. Hij komt volstrekt onbepaald ter wereld, als louter existentie. De mens is daarmee ook volledig verantwoordelijk voor zijn keuzes. Hij kan niets afschuiven op gewoonte, bevel of religie.

 

Prof. Maarten van Buuren is  emeritus hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht (UU) en groot kenner van de Franse Taal en Letterkunde.

 

 

DIT IS DE DERDE LEZING IN DE LEZINGENCYCLUS 2018

VAN HET STEDELIJK GYMNASIUM BREDA

MET ALS THEMA:

 

LEVEN, EEN AMBACHT?

 

Immers, het leven is ambachtelijk omdat het ook vraagt om discipline, geduld, oefening, uithoudings- vermogen en kennis. Maar het doel van een ambacht (bijv. een meubelstuk) ligt buiten de activiteit, terwijl het doel van het leven in het leven zelf is gelegen?

 

 

Het Studium Generale van het Stedelijk Gymnasium Breda is een podium voor wetenschap, kunst en cultuur. Regelmatig worden er in dit kader lezingen, workshops e.d. georganiseerd.

 

De lezingen vinden plaats in de collegezaal, zijn gratis toegankelijk en worden bezocht door geïnteresseerde leerlingen, docenten, ouders en overige belangstellenden. Voor de lezingen kunt u zich aanmelden via deze link op de website gymnasiumbreda.nl.

 

 Terug